Nepropásněte extra slevu 100 Kč na svůj nákup. Použijte slevový kupón: FITMAR100
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Pá, 8-16 hod.)
Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 000 Kč a máte dopravu ZDARMA
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Výroba ořechů v čokoládě
20.06.2022

Výroba ořechů v čokoládě

Princip dražování má svůj původ již v antickém Řecku. Odtud také pochází slovo dražé, které symbolizuje pamlsek nebo dezert. V jakém jiném odvětví jsme však mohli na dražé také narazit?

Již před jedenácti sty lety se dražování používalo hlavně ve farmacii než jako drobný pamlsek. Perský lékař Rhazes obaloval pilulky do zlata, aby zastřel jejich nepříjemnou chuť. Pro pacienty tak bylo jednodušší tyto pilulky zpravidla o velikosti hrášku či cizrny, které jim byly podávané v odváženém množství nikoliv v počtu kusů, spolykat. V následujících letech se pak nabízeli sladší verze léků za užití cukru a medu.

Teď už si ale pojďme říct více o principu dražování, našem procesu dražování ořechů a samotném složení.

Co je to dražování?

Samotný pojem dražé značí malý výrobek kulatého tvaru obalený v jisté surovině. Dražování tedy znamená obalování různých plodů, nejčastěji jádra ořechů jako lískové, kešu a arašídy, mandle a další, v cukerných roztocích, čokoládových polevách nebo medu. Naše dražé však obalujeme v chuťově bezkonkurenční pravé belgické čokoládě bez přidaného cukru (ZERO SUGAR), která dodává našim ořechům v čokoládě jedinečnou chuť. Kromě ořechů se mohou dražovat také kousky kandovaného či sušeného ovoce, rozinky, semínka či biskvity (drobné pečivo).

Existují dva typy dražování. Jedním způsobem je nástřik, kdy se v jedné ze šesti otočných dražovacích kabin plody nastřikují. Druhým způsobem je pak ruční nanášení například právě čokolády v několika malých otočných bubnech.

Proces výroby ořechů v čokoládě Fitmar

Naše ořechy v čokoládě dražujeme čili obalujeme. Principem dražování je nanášení čokolády ve vrstvách. Belgická čokoláda bez přidaného cukru (ZERO SUGAR) je nanášena po malých vrstvách v ručně obslužném otočném bubnu. Ořechy se následně ochlazují, aby rozehřátá čokoláda dostatečně ztuhla a mohla být nanesena další vrstva. Tento celý a náročný proces se provádí v zachlazené místnosti, kde není více než 16 ℃. Jedna šarže tak může trvat až 4 hodiny, aby byl výsledek našich ořechů obalovaných v čokoládě perfektní.

Obslužný otočný buben      

Na samotný závěr se často dražované ořechy leští, aby vypadaly vzhledově hezčí a chutnější. Naše produkty však leštění nejsou podrobeny. Chceme zdravé a poctivé mlsání, a to bez umělých a chemických látek.

Proč zvolit naše ořechy v čokoládě?

K výrobě používáme pouze kvalitní a certifikované vstupní suroviny. Naše ořechy v čokoládě obalujeme v pravé belgické čokoládě, která neobsahuje přidaný cukr, díky čemuž můžeme naše produkty označit jako ZERO SUGAR. Pro dochucení volíme pravé holandské kakao, skořici, kokos či prášek z lyofilizovaných jahod. Do našich čokoládových dražé nepřidáváme žádné další látky. Nepoužíváme ani leštící látky typu arabská guma nebo šelak, které způsobí lesklý vzhled dražé. 

Od ostatních ořechů v čokoládě se ty naše liší hlavně kvalitou čokolády! Často se totiž využívá čokoládová poleva, která je levná a obsahuje navíc spoustu cukru, palmového oleje a dalších přidaných látek, včetně chemicky upravovaných leštících látek. 

Jestliže jste milovníkem čokolády, neváhejte ochutnat naše mandle v bílé čokoládě ZERO a kokosu, kešu v mléčné čokoládě ZERO a kakau, mandle v ruby čokoládě a jahodovém prášku, lískový ořech v mléčné čokoládě ZERO a skořicí a další z naší nabídky ořechů v čokoládě.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Nejčtenější na blogu
Kde nás najdete

náměstí Míru 63/37
568 02 Svitavy

 

Kontakty
Martin Klusák
Martin Klusák
(Po-Pá, 8-16 hod.)
© 2021 Všechna práva vyhrazena.