Potřebujete poradit?

Jak skladovat ovoce sušené mrazem?
Koupili jste si větší množství lyofilizovaných jahod či jiného ovoce do zásoby a přemýšlíte, jak je uchovat? Vyrobili jste si doma lyofilizované ovoce a nevíte, kam ho dát a jak ho uskladnit? Poradíme vám, jak lyofilizované ovoce skladovat, aby vydrželo i několik let.
Jak uchovat lyofilizované ovoce
Jakmile proběhla lyofilizace ovoce, je potřeba ovoce náležitě uchovat. První možností může být ponechání lyofilizovaného ovoce zmražené. Tento způsob může prodloužit jeho trvanlivost až 3–4 ×. Díky ponechání v mrazáku ho navíc budete držet dál od přirozeného světla, který může zničit vitamínovou strukturu ovoce. Nicméně, zmrazení již způsobil proces lyofilizace a ovoce je už vysušené, a tak není potřeba jej dál nechávat mrazit. Ideální prostředí pro uchování je chladná místnost s minimální přístupností světla, jako je například spíž.
Čemu se při skladování ovoce sušeného mrazem vyvarovat?
Nevystavujte lyofilizované ovoce slunci! Ovoce sušené mrazem tak může chřadnout. Tím hlavním důvodem pak ale je to, že přirozené světlo může zapříčinit také ztrátu vitamínů v ovoci, jak už bylo výše zmíněno. Dalším problémem pak mohou být nádoby či sáčky, ve kterých je uchováváte. Neboť i malinký náznak kondenzace by lyofilizované ovoce mohl zkazit. Abyste lyofilizované ovoce udrželi sušené, uchovávejte jej nejlépe ve vodotěsných nebo vzduchotěsných nádobách, aby nemohlo nijak navlhnout.
Jaké nádoby zvolit pro skladování lyofilizovaného ovoce?
Nejlepší způsob uchování lyofilizovaného ovoce je v utěsněných vakuových sáčcích, pokud máte vakuovací zařízení. V jiném případě jsou pak vhodnou volbou vzduchotěsné nádoby. Může to být skleněná nádoba nebo mylar pytlíky (speciální typ polyesterové fólie). Obecně jsou skleněné nádoby efektivnější. Lépe zabraňují přístupu vzduchu a vlhkosti, které jej mohou poškodit. Navíc lyofilizované ovoce díky skleněným nádobám budete mít lépe na očích a je tak možné, že ho sníte rychleji.
Běžné uzavíratelné dózy s připínacím víčkem uvnitř často ponechávají jistou vlhkost, a tak je pro jistotu u lyofilizovaného ovoce nepoužívejte. Vyhněte se také úložným nádobám s kovem, jelikož ovoce může reagovat s kovem, čímž může zhoršit svou kvalitu a přijít tak o nutriční hodnoty.
Pokud jste otevřeli své uskladněné lyofilizované ovoce, je nejlepší celé množství sníst a dále neuchovávat. Je proto tedy lepší uchovávat lyofilizované ovoce po menším množstvím, abyste celý obsah byli schopni po otevření ihned spotřebovat. Opakované otevírání a zavírání nádoby by propustilo vzduch a vlhkost, což by mělo na ovoce sušené mrazem nežádoucí vliv.