Nepropásněte extra slevu 100 Kč na svůj nákup. Použijte slevový kupón: FITMAR100
Nevíte si rady? Zavolejte.
(Po-Pá, 8-16 hod.)
Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 000 Kč a máte dopravu ZDARMA
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Co je lyofilizované ovoce?
25.04.2022

Co je lyofilizované ovoce?

Setkali jste se už někdy v obchodech s ovocem sušeným mrazem? Zahlédli jste na internetu recepty, kde bylo krásně vyfocené jídlo s naaranžovaným ovocem a říkali jste si jak to, že to ovoce vypadá tak svěže? Nevíte, v čem spočívá princip mrazem sušené ovoce čili lyofilizace ovoce? Myslíte si, že tento způsob zpracování ovoce nemá žádný užitek, není prospěšný pro naše tělo, natož aby mělo nějaké jiné další benefity? V dnešní době se s pojmem lyofilizace nesetkáváme pouze v potravinářství, tuto metodu využívá také farmacie na výrobu léčiv nebo i kosmetických přípravků. Pojďme si tedy říct více o lyofilizaci, která se využívala již v Incké říši.

Co znamená lyofilizace ovoce

Lyofilizace nebo-li ovoce sušené mrazem, je způsob uchovávání ovoce, který zachová tvar, barvu i strukturu ovoce a navíc prodlouží jeho trvanlivost až o 30 let bez přidaných konzervantů  za správného uchování. Kromě toho lyofilizované ovoce má krásně křupavou krustu, a tak vám takové ovoce bude skvělou a zdravou náhradou brambůrků či jiných drobných pamlsků. Tato metoda funguje na principu sublimace –⁠ přeměny zmrzlé vody za nízkého tlaku a teploty ihned na páru, aniž by došlo v mezikroku k přeměně na vodu. Nedochází tak k poškození struktury ovoce vlivem vysoké teploty, neboť zmrzlá voda se nepřeměňuje na kapalinu. Obsah lyofilizovaného ovoce navíc tvoří pouze čistě použité ovoce s uchovanými nutričními hodnotami. Tudíž lyofilizované ovoce nemá žádný přidaný cukr ani jiné další doplňky. 

Nejčastěji lyofilizovaným ovocem jsou lesní plody–⁠jahody a maliny. Dalším vhodným ovocem jsou také banánové plátky. Vychutnat si ale můžete i exotické ovoce, které je občas těžké sehnat čerstvé. Ochutnejte tak naše lyofilizované mango.

Jak chutná lyofilizované ovoce

U čerstvého ovoce cítíte převážně vláčnost a šťávu, naopak u lyofilizovaného ovoce ucítíte spíše křupavost a prodyšnost. Prakticky je to tedy sušší verze čerstvého ovoce, které máte rádi. Nicméně, ovoce sušené mrazem neztrácí svou chuť a zachovává i jeho čerstvost. Struktura lyofilizovaného ovoce je tvrdší, sušší a křupavější.

Výhody lyofilizace ovoce

  • prodloužení trvanlivosti ovoce bez zbytečných konzervantů
  • zachování tvaru, barvy a struktury jako u čerstvého ovoce
  • stejná chuť, ale i aroma
  • zachování nutričních hodnot (vláknina, vitamíny A a C, minerální látky)
  • bez přidaného cukru
  • raw strava

V neposlední řadě je další výhodou i fakt, že pokud lyofilizované ovoce navlhčíte, ovoce změkne a bude chutnat jako čerstvě utržené ze zahrádky. Sušené ovoce mrazem je navíc velmi lehoučké. Často na zadní straně balení tak najdete, že dané množství bylo vyrobeno z většího množství čerstvého ovoce. Pak se stane, že sníte dva balíčky lyofilizovaných broskví, a to se rovná přibližně šesti celým broskvím, což byste normálně jen tak na posezení nejspíše nesnědli. Pokud máte děti, může být lyofilizované ovoce dobrým způsobem, jak je přimět sníst více ovoce.

Lyofilizované ovoce a diabetes

Pokud si nejste jistí, zda je lyofilizované ovoce vhodné i pro diabetiky, můžete být v klidu. Jedná se o přírodní produkt bez přidaného cukru! Je důležité si ale uvědomit, že pokud sníte čerstvé jablko, budete sytí a bude vám to stačit. V případě, že ale jíte sušené ovoce, většinou dochází k tomu, že ho sníte více. Nicméně, kaloricky do sebe dostanete stejné množství cukru, jak by tomu bylo u čerstvého ovoce. 

Zajímavosti o lyofilizovaném ovoci

Lyofilizace se objevila už v Incké říši, kde se noční teploty v horách pohybovaly v nízkých stupních pod nulou a způsobily tak pomalé vysychání plodin. Díky tomu vydržely tyto potraviny déle a snáze se přepravovaly, což v té době byl velký benefit.

Samotná metoda vznikla ve francouzských laboratořích na přelomu 20. století. Ze začátku byla lyofilizace používána k uchování živého kmene vztekliny. Využití se tak dříve týkalo hlavně biochemie, později ale lyofilizaci začali využívat i kosmonauti, kteří si dopřávali potraviny sušené mrazem i ve vesmíru, neboť hmotnost potravin byla velmi nízká.

Metoda lyofilizace našla své využití i během druhé světové války, díky čemuž došlo k masivnějšímu rozšíření této metody. Na frontu totiž byla potřeba dopravit krev s dostatečnou trvanlivostí a co nejnižší hmotností.

V dnešní době slouží lyofilizace především k výrobě léčiv a kosmetických přípravků, dále se hojně využívá v potravinářství, ale i v archeologii či květinářství.

Jak se vyrábí a uchovává ovoce sušené mrazem a jak ho využít

Výroba lyofilizovaného ovoce není nijak složitá, ale časově náročná. Čerstvé ovoce se nechá zmrazit po několik hodin při teplotách okolo – 50 °C až – 100 °C. Následně dochází k pomalému zvyšování teploty za sníženého tlaku, aby se led přeměnil přímo na páru. Pokud je potřeba, může nastat ještě jedno dodatečné sušení.

Lyofilizované ovoce se uchovává v pokojové teplotě a ve vzduchotěsných uzavíratelných nádobách nebo sáčcích a obalech, aby nedocházelo k vlhnutí ovoce a následnému zkažení. Pokud je lyofilizované ovoce dobře uchované, vydrží i několik let.

Kde použít mrazem sušené ovoce?

Využití lyofilizovaného ovoce je pestré. Můžete si tím ozdobit vaši ovesnou kaši, udělat si z něj smoothie nebo si jen tak zobnout během filmu. Můžete také přidat lyofilizované jahody do šampaňského či karafy vody. Jiným dalším možným způsobem využití je i v kosmetice jako například maska na obličej z lyofilizovaného ovoce. Jestliže se vám stane, že si lyofilizované ovoce poničíte a budete z něj mít prášek, nezoufejte. Tento prášek lze přidat do jogurtů a kaší, ale i do těsta na bábovku nebo jinou buchtu.

Jestliže vás lyofilizované ovoce nadchlo přesně tak jako nás, neváhejte ho ochutnat! Navíc si díky dlouhé trvanlivosti budete moct dopřát vaše nejoblíbenější ovoce i v zimě, a to vám zajisté vykouzlí úsměv na tváři během i chladných ponurých dní.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.
Nejčtenější na blogu
Kde nás najdete

náměstí Míru 63/37
568 02 Svitavy

 

Kontakty
Martin Klusák
Martin Klusák
(Po-Pá, 8-16 hod.)
© 2021 Všechna práva vyhrazena.